www.azx.hu

Novella

Rebecca

Dekadencia

„Egy 17 éves lányt megerőszakolt szomszédja, a nála 20 évvel idősebb üzletember…”

Ha idáig elkezdte olvasni, ne most hagyja abba. Igaz, valójában nem erőszakoltak meg senkit – tudomásom szerint - de erre a hírre az ember azonnal felkapja a fejét. Sajnálatos módon, ez mindennapos, rengeteg brutalitással, csalással, rablással, gyilkolással fűszerezve. Ezzel nincs is semmi probléma, amíg minket nem érint, ilyen a világ, ilyen volt és mindig is ilyen marad. Ezen nem változtathatunk. Már csak az a kérdés: miért érdekel ez mindenkit jobban annál, mint például egy kiállításról szóló értesítés, esetleg egy színházi beszámoló, vagy akármilyen kulturális program bemutatása?

 Az emberek, mi, miért veszünk meg előbb egy bulvárlapot, mint egy kulturális magazint? Miért kelendőbb a gyilkolás, mint az irodalom? Ezekre a kérdésekre keresem a választ.

  Az ember ösztönlény. Megteszi azt, amit úgy érzi, meg kell tennie. Ebből is adódik, hogy az emberek buták. Sokszor nem gondolják át tetteiket, és az esetleges következményeket. Ebből adódóan lopnak, csalnak, hazudnak. Ez tény. És az is tény, hogy ez folyik mindenhonnan, elég nézni a tévét, olvasni az újságokat, neten nézelődni. Gondoljunk bele: ha este a Híradóban kulturális dolgokról beszélnének, hányan ülnének le és néznék meg? A művelt réteg esetleg, de ennek száma elenyésző. Az emberek a médiában tudják, mi a kelendő, tudják milyen Magyarország lakossága, sőt az egész Földé. Ők tudják, hogy mi érdekli a sok primitív, gondolkodásra képtelen embert: a további agypusztítás. Úgy vélem, ez a probléma. Az emberiség értelmi szintje, műveltsége és tudatlansága. Sajnos, ebben a világban élünk, így alkalmazkodnunk kell. Az ember már bele se gondol, mit olvas, másnapra el is felejti. Amíg bele nem gondoltam, számomra is természetesek voltak ezek a hírek, ez a világ. Még fiatal vagyok, és őszintén sajnálom, hogy egy ennyire ingerszegény környezetbe csöppentem. Legjobb és legegyszerűbb módszer nem gondolkodni, ösztönösen élni, és mindent leszarni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akikben még van remény, ezt tegyék, csak jelzésképp értendő. Mindenki él, ahogy neki tetszik, és butíthatja magát, ahogy akarja. Ez az írás talán kicsit degradáló volt az emberiségre nézve, elkeserítő, de ez van. Szólt viszont mindazoknak, akik látták értelmét és azoknak is, akik legalább elhiszik, hogy talán volt értelme…

www.azx.hu

Novella