www.azx.hu

FOTÓMODELL ÉS BULVÁR MAGAZIN

MODELLTIPPEK - KEZDŐKNEK

Manapság a legalább átlagosnak tekinthető külsővel rendelkező fiatal lányok közül minden harmadik-nak valamilyen mélységben előfordul a gondolataiban, hogy esetleg kipróbálhatná magát fotómo-dellként. Ez így rendben is lenne, hiszen a modellműfaj szubjektivitáson alapul, ami azt jelenti, hogy szinte bárkinek meglehet az esélye, hogy sikeres és közismert fotómodell legyen. Ráadásul a média is tele van azokkal a hölgyekkel, akik modellként szép jövedelemhez és adott esetben értékes kap-csolatokhoz jutottak. Ez már jelentős motiváció lehet. Igaz néha panaszkodnak az ismert modellek, hogy időnként nagyon fárasztó is lehet ez a munka, főleg, ha például 12 órán át kell pózolniuk. Ez viszont már nem az ő hibájuk, hanem megbízóké vagy a fotósoké. Az ilyen hosszú időtartam már valóban inkább kínszenvedés és idegbaj, amelyből valóban jó fotók még a legtapasztaltabb modellek esetében sem nagyon jöhetnek össze. Sajnos ez gyakran észrevehető is a magyar magazinokban...

Minden lánynak, aki valamiféle késztetést érez magában a modellszakmában történő megjelenése terén, azt javasolhatjuk, hogy ne vesse el azonnal a gondolatot, hanem tegye meg az első lépéseket, aztán majd kiderül, hogy mi sül ki belőle. Egy biztos: ha meg sem próbálod, esélyed sem lesz! Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos tanáccsal, tippel és ötlettel segíteni a döntésedet.

1.) Nyugodt körülmények gondold át alaposan, hogy valóban fel tudnád-e vállalni azt, hogy megtennéd a kezdő lépéseket a fotómodell-pályán. Mit szólna hozzá a családod, a pasid vagy a férjed?

2.) Alaposan nézd meg magad a tükör előtt, kipróbálva mindenféle általad elképzelhető modellpózt és az sem baj, ha közben fogynak a ruhadarabok. Annak a modelljelöltnek ugyanis nagyon kevés esélye lehet, aki nő létére pont a nőiességét akarja titkolni. (Megjegyezzük, hogy természetesen nem szex vagy pornóképekről van szó.) Viszont modellműfaj velejárója, de nem kizárólagos feltétele lehet a nyílt vagy takart mezítelenség, az aktfotó. Ezt jobb tudni és elfogadni... Persze nem kötelező...

3.) Vannak világhírű magyar modelljeink, akiket itthon szinte senki sem ismer, mert a hazai szakmai világ már nem tudja őket megfizetni. Vannak köztük olyanok, akik, meglepően rövid idő alatt futottak be nemzetközi élmezőnybe, de ehhez persze bazi nagy szerencse kell. Itt már kevés  a jó külső meg a szép arc, valóban szükséges az a mázli, hogy jó időben és jó helyen kell lenni. De az esély minden - a modellszakmára alkalmas - lánynak nyitva áll. Viszont senkinek sem eshet csak úgy az ölébe a lehetőség, ezért bizony meg kell tenni legalább az első lépéseket. 

4.) Miképp tedd meg az első lépéseket a modellszakma felé? Na igen, itt azért már akad némi gu-banc. Vannak cégek és fotósok, amelyek elképesztő áron készítenek portfoliót, de vannak olyanok is, amelyek ingyen ajánlják. Az utóbbiak esetében gyakran előfordul, hogy valóban díjmentes a fotózás és át is adnak néhány fotót, de a többit viszont csak nagyon húzós áron veheted meg. Ráadásul nem is tudhatod, hogy mi történik a többi elkészült fotóddal, ha nem vásárlod meg azokat. Gondold át alaposan.

5.) Sok "álügynökség"nél kötelező a súlyos összegért elkészítendő saját portfolió. Egyébként ezzel kapcsolatban is van egy hatalmas félreértés hazánkban, amely az élelmesek számára jól kihasz-nálható. Amikor - tőlünk nyugatabbra - nemzetközivé vált a modellvilág, okos megoldásként beveze-tésre került a modellkönyv. Csakhogy eredetileg ez nem arról szólt, hogy a kezdő modell elmegy egy fotóshoz és egy kalap pénzért csináltat egy csicsás portfoliót, amelyből aztán összetákolnak neki egy "modellkönyvet. Az eredeti cél az volt és az ma is, hogy a modellek a különböző cégek részére elvégzett fotózási megbízások fényképkivonatát tartalmazza és ezt mutatták be, ha egy ügynökség megkereste őket. Tehát tulajdonképpen egy referencia anyagnak számított, amely még a világhírű mo-dellek esetében is szükségszerű volt és az ma is. Ezért nem kellet fizetni, hiszen az elvégzett munkák gyűjteménye volt a megbízó cég, a fotós és a kiajánló ügynökség nevével. Ezt a bevett gya-korlatot értelmezte át a magyar ügynöki és fotós szakma "élelmesebb" része, felfedezve a nagy bevételi lehetőségeket. A drágán elkészített portfolió egyvalakinek kedvez, annak, aki pénzt kap érte. A modellt kereső fotóst vagy annak megbízóját ugyanis baromian nem érdekli, hogy a másik - a portfoliót készítő - fotós mekkorát alakított, ő inkább a "nyersanyagra" kíváncsi, mert maga szeretné összehozni a saját ötleteit vagy a megbízója által elvárt produktumot. Arról már nem is beszélve, hogy ezeknek a portfolióknak a nagy része soha sem kerül nyilvánosságra, mert ebben már a modellen kívül - aki fizetett - senki senki sem érdekelt.

6.) A modellvilág is magában hordja a buktatókat, a kudarcélményt, de azért mindenkinek, aki okosan, szívósan, de mégis könnyedén áll hozzá, megteremti az esélyt, hogy kiléphessen az átlagból, hogy jól keress és önmagad ura lehess. Mint ahogy már sokan cáfolták a nyögős magyar modellek panaszait - miszerint baromi fárasztó ez a meló - viszont ez a világ egyik legkönnyebb szakmája. Ez így is van.

7.) 

Tehát, ha megvan a megfelelő külsőd és az önbizalmad - az önbizalom később majd megjön -, akkor bátran vágj bele, ameddig teheted - hiszen a fiatalság erősen és gyorsan múló állapot, érdemes kihasználni, ameddig csak lehet - és vágj bele bátran. A sikert nagyon könnyű megszokni (ám nehéz vele jól élni).

Köszönjük türelmedet, ha belevágsz a modellvilág sűrűjébe, akkor nagyon sok sikert kívánunk!

FOTÓMODELL ÉS BULVÁR MAGAZIN