www.azx.hu

Az Utazó

 

Sylt szigete az ország északi részén talál-ható, közel a dán határhoz. Központja Westerland. A szárazfölddel mindössze egy töltés, és azon egy vasúti sínpár köti össze, ezáltal csak vonattal megközelíthető.

(Autósoknak külön tehervonat van, kedvező áron)

Budapestről repülővel többszöri átszállással juthatunk csak el oda, jellemzően Ham-burg, Strassbourg, Düsseldorf érintésével. (www.germanwings.com, www.airberlin.com, www.malev.hu). Busz egyenesen megy Hamburgba, kb. 20 órás menetidővel (www.volanbusz.hu, www.cseh-busz.hu). Onnan vasúttal 3 óra Sylt.

Az én választásom – anyagi megfontolásból – a buszra esett, brnoi átszállással. Nem ajánlom jó szívvel senkinek. Bár a busz ké-nyelmes, a kiszolgálás barátságos, a film-vetítés színvonalas, de 20 órányi utazás után az ember nem ugyanaz, mint aki ak-kor volt, amikor felszállt. A hazautat ráadá-sul egy szolid két órás prágai várakozással színesítik reggel 5-kor, egy fűtetlen pá-lyaudvaron. A helyi díszes társaságról nem is beszélve.

Hamburg és Westerland között a vonat szép tájakon halad át, de a legérdekesebb része, amikor a töltésre ér, és kétoldalt csak a tenger látszik.

A pályaudvarról kilépve az első dolog, ami a látogatót fogadja, egy szoborcsoport. Ez felkészít bennünket a fő időjárási tényező-re: az erős szélre. A főutca, tele boltokkal, hétvégén zenészekkel, a tengerpartra ve-zet. Az árak elég magasak, több mint amit Európában megszokhattunk.

Amit mindenképpen ki kell próbálnunk, ha erre járunk, a halétterem. Leves, előétel, tészták, minden kapható – halból vagy ten-ger gyümölcseiből elkészítve. Igazán egyedi és hangulatos, rettenetesen tele van a nap bármely szakában, de megéri kivárni a so-runkat, mert az étel isteni. (Grosch, Friedrichstrasse)

A tengerparton ínycsiklandó illat fogadja a látogatót: helyben sütött óriáspalacsinta.

Ha úgy döntünk, megkóstóljuk, húzódjunk be egy “védett” helyre, mert a sirályok igen agresszívak, és képesek megszerezni az ételt akár a kezünkből, akkor is, ha mi ezt nem akarjuk. (Velem megtörtént, a fél pa-lacsintám bánta). Kisgyerekekkel szemben különösen támadóak, vigyázzunk velük. Ép-pen ezért, ha lehet, a tengerparton mellőz-zük az étkezést.

Westerlandtól délre egy apró erdő talál-ható, olyan mint egy kis mesebeli világ, na-gyon érdekes fákkal. (Persze ez Németor-szág, szóval kidolgozott ösvények és tisz-taság…)

Sylt fríz terület, szeretik hangoztatni, hogy nem németek, hanem “syltiek”.

A tipikus fríz ház:

Szinte mindenhol terem a csipkebogyó, a kertek tele vannak ültetve virággal. A köz-parkok gondozottak.

Tipikus nyaralósziget, a legérdekesebb ré-sze a tengerpart. (A képen 5 fok van, ezért nincsen tele fürdőzőkkel)

(A tengerparti dűnék túloldalán)

A környék:

Komppal egy óra alatt átjuthatunk Dániába, vagy ellátogathatunk a közeli Hamburgba. Ez utóbbi híres a hatalmas tengeri kikötő-jéről, kellemes sétaútjairól, csodálatos é-pületeiről.

(Készülnek a fák a tavaszra a Rathaus előtt)

www.azx.hu

Az Utazó