www.azx.hu

Az Utazó

Sibylla

HORVÁTORSZÁG - 2008

 A barátnőmmel alig vártuk, hogy vége legyen a sulinak és, hogy menjünk nyaralni Horvátországba. Már tavalyról ismertem egy társaságot akikkel együtt voltunk és idén is velük készültünk menni. Novi Vinodolskinak vettük az irányt, ami egy kicsi város az istriai félszigeten. Eredetileg a Frangepán család birtoka volt.

   

Voltak egészen a végletekig menő jelmezek is és pontos ötletek is. De az egészében a legjobb az volt, hogy mindenki boldog volt, közvetlen és barátságos! Így is lehet, azt hiszem...

Sok finomság is készült persze, pl. egy óriási fűzőedényben két szakács főzött valami zöldségekkel vegyített halat, amelynek isteni illata volt. Különböző egyéb helyi ételek készültek még pl. pleska-vica, csevap, amit leginkább a hamburgerhúshoz lehet hasonlí-tani, de aminél sokkal finomabb, és hagyma meg paradicsom kí-séretében szokás fogyasztani.

          

Nagyon jól éreztük magunkat a kis társaságunkkal, sokat hülyültünk, fürödtünk és ugráltunk. Esténként pedig hajnalig tartó bulikat tartot-tunk a parton, napközben pedig la-zítottunk vagy sétálgattunk a han-gulatos óvárosban ahova keskeny kis sikátorok vezettek, gyönyörű Leander bokrokkal fűszerezve, a-mely egyébként minden horvátor-szági városra jellemző.

Egyik nap, amikor annyira lefárad-tunk, hogy csak úgy kinyúltunk a parton, elbambulva néztem a kis-

gyerekeket, ahogy önfeledten játszanak, tudomást sem véve a körülöttük lévő emberekről. Ekkor kezdtem valami fantáziát látni bennük, és muszáj volt képeket készítenem. 

Bennük nincs még semmi mű dolog, nem rontotta el még őket a felnőttek világa, olyan természetesek. Azóta imádok gyerekeket fotózni.

Nagyon megörültünk, amikor megtudtuk, hogy pont akkor lesz a minden évben megrendezésre kerülő nyári fesztivál, ahol renge-teg, különböző jelmezbe öltözött ember vonul fel.

    

Szép emlékeim maradtak a 2008-as horvátországi utazásomról, remélem, hogy az olvasók is kedvet éreznek majd, hogy felkeres-sék ezt a nagyon kedves kisvárost - Novi Vinodolski -, ahol kitűntetően szívélyes a  vendégszeretet és valójában nincs érzékelhető nyoma a világ nagy megosztósdi játékának.                                                                          Szöveg és kép: Sibylla - AZX MEDIA

www.azx.hu

Az Utazó